• Home  /
  • Novosti   /
  • ZKLS kod predsjednice Republike Hrvatske na prijemu Hrvata iz BiH

ZKLS kod predsjednice Republike Hrvatske na prijemu Hrvata iz BiH

Vodstvo Zagrebačkog kluba livanjskih studenata prisustvovalo je Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH na kojemu je, 2. prosinca, sudjelovalo 240 predstavnika raznih udruga, studenata, kulturno-umjetničkih društava. Na početku svečanosti, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović poručila je sljedeće: „Trebamo iskazati naše nacionalno zajedništvo i odlučnost u promicanju legitimnih prava Hrvata u BiH i iskazati spremnost u razvoju što boljih odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u Haškoj sudnici prije tri dana u kojoj smo u punoj mjeri vidjeli kolika su krhka očekivanja od ljudske pravde, preživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka. Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve glasno reći, povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je RH tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga pruživši sukladno međunarodnom pravu i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti BiH“.

Ponovila je kako Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine branila BiH, podsjetivši i da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, “kako bi pridonio miru i pomirenju”.
Također je upozorila kako Hrvati u BiH nisu gosti, nego njezin konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima te da oni nisu bili i neće biti nacionalna manjina, niti su ičim zaslužili da ih itko takvima smatra.

Cijelu svečanost upotpunio je nastup kulturno-umjetničkog društva, osobito su zanimljivi bili oni najmlađi.

Written by zklshr